Rineke de Jong – Mathilde

Mathilde Maal2 60x110cm – acryl op Belgisch linnen
Mathilde Memorie – 150 x 100 cm – acryl op Belgisch linnen
Hekate
Mathilde W in blauw – 120 x 60 cm – acryl op Belgisch linnen

 

 

 

 

 

Video mathilde

Mathilde de Doelder-Willink

Op 7-7-2018 wordt de geboortedag van Mathilde de Doelder-Willink groots herdacht in Terneuzen.

Het zeer treffende schilderwerk Mathilde Memorie typeert met treffende  precisie de persoonlijkheid van Mathilde.

De stijl is geïnspireerd op Art Nouveau. Rineke vindt dat helemaal bij Mathilde passen. Daarbij is ook veel symboliek verwerkt. 

De ondergaande zon, die al in de zee is gezakt en een rode gloed achterlaat, het zogenaamde avondrood. Symbolisch voor het eind van de dag, maar ook van het leven. Je ziet Mathilde’s lange haren waaien in de wind. Die wind waait eigenlijk altijd in Zeeland en ook in West Nederland. Ook haar leven was stormachtig. 

Rondom haar hoofd hangt een aureool, met daarin haar naam. Tussen de letters zijn gefacetteerde steentjes aangebracht. Zij was toch onze glamourkoningin tijdens haar leven en is dit ook nu nog altijd. In het openbare leven in Amsterdam was zij prominent aanwezig, niet in de laatste plaats door het dragen van de gewaden van Fong Leng en door haar opvallende make up die werd gemaakt door haar ex-man, de schilder Carel Willink. Omdat zij door hem werd ingeruild voor een nieuwe 4e vrouw, zijn het schilderspalet en de penselen in zee gegooid. Dat is in het onderste deel van het schilderij in de golven terug te zien.

Op dit schilderij draagt zij de Aardbei-jurk van ontwerpster Fong Leng. Aan haar vingers zijn ringen geschilderd met Zeeuwse knoppen en aan haar oren draagt zij een enorme hoeveelheid oorbellen zoals ze dat gewend was. 

Aan weerskanten van haar portret staat haar geboorteplaats en –datum en de stad Amsterdam waar zij is gestorven met de datum van het overlijden. Zij is maar 39 jaar geworden. Maar zij leeft nog altijd voort in vele harten. Tijdens en na haar leven heeft ze veel mensen geïnspireerd en had ook navolgers van haar stijl. Zo kan Lady Gaga genoemd worden, niet de minste. Er zijn films, liedjes, gedichten en theaterstukken over haar en haar leven gemaakt. 

Mathilde is geboren in Terneuzen en overleden in Amsterdam. Dat zijn beide havensteden, verbonden met de zee. Op het schilderij zijn meeuwen te zien. Deze vogels zijn een vertrouwd beeld aan de kust.Voorts zijn mosselen en zeewier afgebeeld. Daar is Zeeland beroemd om. De mosselen, maar ook oesters en slakken worden geoogst en verkocht, ook buiten onze landsgrenzen. Zeewier wordt ook gegeten en geserveerd in restaurants.

Links:

https://rinekedejong.nl/blog-mathilde-memoriam/Mathilde 

Mathildedag 7-7-2018 

Blogs:

In diverse blogs op Rineke’s website is aandacht besteed aan de Mathilde schilderwerken van haar hand.

https://rinekedejong.nl/mijn-exposities-in-mei-juni-juli-en-augustus-2018 

https://rinekedejong.nl/mathilde-hekate/  

https://rinekedejong.nl/tweede-portret-mathilde/

https://rinekedejong.nl/dubbelportret-mathilde-willink/

prijzen op aanvraag

meer informatie: info@esparu-ART.com