Sergei Demenok

St. Petersburg (Leningrad) USSR 1967 

 

 

Sergei Demenok wordt in 1967 geboren in het toenmalige Leningrad. Hij is vanaf zijn jongste jaren bezig met tekenen en schilderen.

Als hij later afstudeert en de academie achter zich laat, richt hij zich lange tijd op onderwijs van beeldende kunst. In dezelfde tijd verfijnt hij zijn technieken en kennis van materialen.

De moeilijke tijden in de communistische periode tot rond 1990 tekenen de werken van zijn hand. De weinige daarvan die naar buiten zijn gekomen vallen onmiddellijk in handen van particuliere verzamelaars.

Een daarvan, de pasteltekening van het Klooster van de Heilige Drie-eenheid en de Heilige Sergej (zie afbeelding), is uiteindelijk in Nederland terecht gekomen.

Klooster van de Heilige Drie-eenheid en de Heilige Sergej

(‘Троице-Сергиева лавра’)

Jaar 1993

Techniek Pasteltekening op papier

Met lijst 15 x 18 cm

Zonder lijst 9,5 x 10 cm

Троице-Сергиева лавра

Het Troitse-Sergieva Lavra in Sergiev Posad (1337),  het Klooster van de Heilige Drie-eenheid en de Heilige Sergej, is het belangrijkste kloostercomplex van de Russisch-orthodoxe Kerk.

Demenok geeft in zachte pasteltinten de beleving van het Russische winterlandschap weer. Traag neerkomende sneeuw, de ‘sprekende stilte’ van het traditioneel Russische straatbeeld brengt het gevoel over dat de wereld stilstaat, alles en iedereen geruisloos beweegt. Het Klooster voegt daar nog een mystieke, meditatieve dimensie aan toe. Deze pasteltekening heeft alles in zich om je thuis te voelen bij dat wat je waarneemt, winterse gezelligheid, samen voor het open haardvuur. Een boeiend werk in zijn eenvoud en eerlijkheid.

Prijs op aanvraag

Meer informatie: info@esparu-ART.com