Juan Genovés

Geboren in het jaar 1930 in Valencia, is Genovés de belangrijkste vertegenwoordiger van de moderne Spaanse schilderkunst. Zijn in kritisch realisme uitgevoerde werken kunnen gezien worden als zijn reactie op het fascistische geweld van het Franco regime. Hij maakte op een dramatische manier de Spaanse burgeroorlog mee. Vrienden, buren, bekenden, familieleden, velen van hen werden vijanden en bestreden elkaar op de vreselijkste manieren. De gruwelijke strijd tussen Republikeinen en Nationalisten maakten van Spanje een inferno.

Genovés studeerde aan de Escuela de Bellas Artes de San Carlos te Valencia en verhuisde in 1958  naar Madrid. Zijn eerste individuele tentoonstellingen vonden plaats in de Galerie Alfil te Madrid en in het Museo de Arte Moderno te Havana, Cuba in 1957.

Hij werd in 1976 gearresteerd en 7 dagen in eenzaamheid opgesloten omdat hij een poster had gemaakt waarop hij amnestie vroeg voor politieke gevangenen in het Spanje onder Franco.

In de 80er jaren kwamen er steeds meer nationale en internationale tentoonstellingen van zijn kunstwerken, dit terwijl hij zich ook actief bleef inzetten voor vrede. Mede dankzij zijn inzet is de democratie in Spanje hersteld. Zijn werk staat symbool voor de Catalaanse trots.

Zijn kunstwerken richten zich op 2 onderwerpen: het individu en de massa. Vele van zijn  werken onderzoeken het concept van de massa gezien vanuit vogelperspectief waarbij gebouwen, bomen, of andere objecten ontbreken, waardoor het gevoel opkomt van verlatenheid, van verloren zijn.

De werken van Genovés zijn in de United States en Europa in vele openbare collecties te vinden: Le Centre National d’Art Contemporain te Parijs, Frankrijk, The museum of Modern Art and The Guggenheim Museum in New York, USA, The Israël Museum in Jerusalem, Israël,  The Art Institute of Chicago te Chicago, IL., USA.  Galeria Nazionale d’Arte Moderna in Rome, Italië, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia te Madrid en de IVAM te Valencia, Spanje en Musees Royaux des Beaux-Arts de Belgique in Brussel, België.   

bron: http://www.juangenoves.com/en/

meer informatie: info@esparu-ART.com