Joan Abelló i Prat

Mollet de Vallés 26.12.1922 – Barcelona 25.12.2008


Kunstschilder, Kunstverzamelaar en Ondernemer

Joan Abelló (volledige naam Joan Abelló i Prat) wordt in 1922 geboren in het plaatsje Mollet del Vallès onder de rook van Barcelona. Ingetogen en toegewijd geeft hij zich tot vlak voor zijn overlijden over aan de schilderkunst. Zijn levensfilosofie en werk noemt hij zelf explosivisme.

Al heel jong tekent Joan overal waar het maar kan. Als autodidact komt hij in aanraking met de wereld van de kunst en wordt daarbij geïnspireerd door Joaquim Mir i Trinxet (1873 – 1940). Hij interesseert zich voor alle kunststijlen en kunstenaars.

In 1940 heeft Abelló zijn eerste expositie in Mollet del Vallès (Bna). In 1941 studeert hij op de ‘Academia Baixas’ en de ‘Koninklijke kunstcirkel’ te Barcelona. In 1944 begint hij als leerling bij Pere Pruna Ocerans (19041977) en daarna, in 1946 in het atelier van Carlos Pellicer Rouviere (1865-1959), waar hij 13 jaar blijft. Rond die tijd ontwikkelt Abelló een neiging tot impressionisme en eind jaren ’40 tot postimpressionisme, waarbij de gebruikte kleuren als een explosie van het doek af lijken te springen. Nog weer later verandert hij zijn stijl in expressionisme. Hij heeft altijd landschappen als voorkeursthema gehouden. Verschillende technieken worden door hem ingezet: aquarel, olieverf, pastel, potlood enz.

Abelló bezoekt vele landen van de wereld en werkt daar ook; Zwitserland, Nederland, België, Italië, Island of Man, Hongarije, Frankrijk, Groot Brittannië, Marokko, Egypte, Ivoorkust, India, Thailand, Brazilië en de Paaseilanden, Polynesië, Tsjechoslowakije.

Exposities van Abelló zijn er in Parijs, Moskou, Londen en New York. In 2002 ontvangt hij de prestigieuze Orden van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Sant Jordi te Barcelona. Zijn werken kunnen bewonderd worden in vele musea van de wereld.

Op 29 maart 1999 opent het museum Abelló  in Mollet del Vallès zijn deuren, met werken van vele kunstenaars en van Joan Abelló zelf. Verder is daar een immense collectie kunstvoorwerpen van de privéverzameling van Abelló te bewonderen.

Op 25 december 2008 overlijdt Joan Abelló op 86 jarige leeftijd.

Momenteel geen werk van Abelló beschikbaar.

meer informatie: info@esparu-ART.com