Sjaak Verboom – Schuldige Stad

Fotoproject | Schuldige Stad

Het fotoproject ‘Schuldige Stad’ bestaat uit een aantal fotowerken van de stad Utrecht. Aanleiding is een expositie in het gemeentehuis van Utrecht waar een aantal kunstenaars het thema ‘Vluchtelingen’ uitwerken. Deze expositie met de titel ‘Utrecht, stad van iedereen‘ loopt van 18 september 2017 tot 28 december 2017.

De foto’s uit mijn serie zijn opgebouwd uit beelden van de stad waarover textures van muren, panelen of aarde liggen van foto’s die ik in Afrika, Azië en Zuid-Amerika maakte. Ergens in de opbouw van die lagen is een portret geplaatst – een foto van een man, vrouw of kind, willekeurig gekozen die ik ooit maakte in genoemde werelddelen.
Deze beelden vormen de serie ‘Schuldige Stad’.

Het idee grijpt terug op een eeuwenoude legende uit Midden-Europa: over de Griekse rivier de Arachthos werd een brug gebouwd. Dat verstoorde de bestaande orde zozeer dat het leidde tot onrust in de samenleving. Onheilsprofeten, die alleen gedijen bij de nadering van ongeluk, sloegen hun slag. Zij creëerden een onredelijke angst onder de bevolking, waarschuwden voor de wraak van de rivier – wezen op tekenen van ontwrichting van de hele bestaande orde.
Hun woorden en de beelden die zij opriepen, kregen uiteindelijk vat op de bevolking. Ze vonden geloof.
Toen was het tijd voor een tweede stap. Om te ontsnappen uit deze misère moest er een offer gebracht worden. Een levend mens moest worden ingemetseld in een van de brugpijlers.

Ook onze maatschappij is in transitie. Veel van het vertrouwde verdwijnt. Door de vluchtelingenstromen en door andere ontwikkelingen ontstaat er bij velen in onze gerationaliseerde wereld een onredelijke angst. Onheilsprofeten stoken het vuurtje op. Zij wijzen een uitweg, vinden een zondebok, alsof er ook nu een offer gebracht zou moeten worden.

De mensen in de fotowerken zijn nauwelijks nog zichtbaar, ze vragen de kijker de moeite te nemen om hen te vinden, hen te zien – want alleen een mens die gezien wordt, kan leven.

© Sjaak Verboom, 2017
Foto’s: Inktjetprint op Hanemuhle Fine Art-paper of Epson Lustre paper.

Gelimiteerde oplage.

Uganda – Schuldige Stad
India – Schuldige Stad
Haïti – Schuldige Stad.jpg
Peru – Schuldige Stad
Burkina – Schuldige Stad
Tsjaad – Schuldige Stad
Pakistan – Schuldige Stad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Momenteel niet beschikbaar / not available

meer informatie: info@esparu-ART.com